DE OVERSTEEK

Script: Kees van der Hulst
Regie: Karim Traidia

Camera: Jacques Laureys
Geluid: Eddy de Cloe
Montage: Chris Teerink
Muziek: Fons Merkies


Genre: Drama, Romantiek
Jaar: 1998
Duur: 90 minuten

Cast:

Monic Hendrickx
Jaap Spijkers
Roef Ragas
Rudi Falkenhagen
Hakim Traidia
Soraya TraidiaAnna Krzyzanowska
Henk Woldering
Zoon van de pooier
Pooier
Postbode
Krystyna
Terug naar overzicht

De Poolse Bruid


De Poolse bruid is een Nederlandse film uit 1998 van Karim Traidia, gemaakt in het kader van Route 2000. De film heeft als internationale titel The Polish bride. De film is niet alleen een ode aan de liefde, maar ook een lofzang op het Groningse Hogeland. Dat laatste aspect wordt versterkt door de muziek van Ede Staal. Karims broer Hakim Traidia speelt een rolletje als postbode.De Poolse vrouw Anna (Hendrickx) weet op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers (Falkenhagen en Ragas) te ontkomen en vlucht naar de boerderij van de vrijgezelle boer Henk (Spijkers). Hij stelt geen vragen en vangt haar op. Ze helpt mee in de huishouding en leert Nederlands. Juist als er tussen hen toenadering ontstaat komen de pooiers haar weer halen.In deze film wordt weinig gesproken. Dit lijkt alles te maken te hebben met het onvermogen van de Poolse vrouw, die amper Nederlands spreekt en het zwijgzame karakter van haar tegenspeler, de vrijgezelle boer. Het is een treffende weergave van de communicatiestijl in Noord-Groningen.
De film maakt deel uit van een serie van vier low budget-films. Er waren maar twintig draaidagen voorzien. Toen Traidia het scenario wijzigde om zich meer op het ontwikkelen van de relatie tussen de twee hoofdrolspelers te concentreren, werd op verzoek van scenarioschrijver Kees van der Hulst in de aftiteling vermeld dat de auteur van het scenario zich distantieerde van de bewerking van het scenario door de regisseur.

De film won een Gouden Kalf voor beste film op het Nederlandse film festival 1998. Hij werd genomineerd voor een Golden Globe maar won die net niet. Wel werd de film aan 50 verschillende landen verkocht en won het verschillende prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor beste actrice en een Gouden Kalf voor beste regie op het Nederlands Film Festival en Le Grand Rails d'Or op het filmfestival in Cannes. Anno 2006 werd hij in Australië door Peter Duncan opnieuw verfilmd, ditmaal onder de titel Unfinished Sky (werktitel:The Afghan Bride), met wederom Hendrickx in de vrouwelijke hoofdrol. De boer wordt in deze versie gespeeld door William McInnes. Voor haar rol in Unfinished Sky kreeg Monic Hendrickx een Inside Film Award op het filmfestival in Gold Coast in Australië
.

Bron: Wikipedia