Filmdetails:

Duur: 145 minuten

Jaar: 1977

Regie:
Paul Verhoeven

Scenario:
Erik Hazelhoff Roelfzema
G
erard Soeteman
Kees Holierhoek
Paul Verhoeven


Producent:
Rob Houwer Film (Verenigde Nederlandsche Filmcompagnie)

Camera:
Joost Vacano
Paul van den Bos

Muziek:
Rogier van OtterlooActeurs:
Peter Faber, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Derek de Lint, Lex van Delden, Eddie Habbema, Dolf de Vries, Susan Penhaligon, Rijk de Gooyer, Belinda Meuldijk, Andrea Domburg, Bruni Heinke, John Leddy, Kitty Janssen, Serge Henri Valcke

Kijkwijzer:

Terug naar archief

Speelfilm: Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje, de film naar de gelijknamige bestseller van Erik Hazelhoff Roelfzema, geeft een dynamisch beeld van Nederlands verzet tijdens de tweede wereldoorlog. Student Erik Lanshof, gespeeld ddor Rutger Hauer, is in 1939 aanvankelijk onbezorgd over de toekomst. De ellende in de wereld gaat aan hem voorbij. Als op 10 mei 1940 in Nederland de oorlog uitbreekt, vlucht de avontuurlijke Erik naar Engeland, waar hij zich aansluit bij het verzet.
 
In Londen zetelt inmiddels ook de Nederlandse regering. Ver weg van de werkelijkheid in eigen land, dringt de ernst van de Duitse inderdrukking nauwelijks tot hen door. Voor Erik is dit de reden om over te gaan tot actie. Zich bewust van de noodzaak om in Nederland een nieuw inlichtingennet op te zetten, brengt hij hiervoor geheimagenten met zendinstallaties aan land. Daarnaast krijgt hij van koningin Wilhelmina de opdracht belangrijke politici en militairen veilig over te brengen naar Londen. Als Nederland in mei1945 eindelijk wordt bevrijd, blijken slechts enkele vrienden van de groep uit 1939 het einde van de oorlog te hebben gehaald.

Soldaat van oranje werd destijds de grootste en duurste Nederlandse speelfilm. Voor miljoenen filmliefhebbers maakten producent Rob Houwer en regiseur Paul Verhoeven een indrukwekkend epos over de meest dramatische periode uit onze vaderlandse geschiedenis.
 

Bestel de DVD van Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven)