Recensie: Oud Geld

Oud Geld was een Nederlandse dramaserie van de AVRO die in 1998 werd uitgezonden.
In de serie stond een familiebank (de Bussink Bank) centraal.


Genre: Drama
Jaar: 1998
Aantal afleveringen: 19
Lengte: 45 minuten

Productie: Elis van Meeteren
Scenario: Maria Goos
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen & Rudolf van den Berg
Intromuziek: Paleis van Boem

Met: Eric van der Donk, Annette Nieuwenhuizen, Saskia Temmink, Carine Crutzen, Jacqueline Blom, Mark Rietman, Marcel Mutsers, Annemarie Prins, Gijs Scholten van Asschat. Bekijk de gehele castlijst
Oud Geld speelt zich in de wereld van rivaliserende bankers. Een tegelwijsheid in het Bussink kamp (centraal staat de bankiers familie Bussink) is: ,,God schiep het geld en de duivel de bankiers!” Naast de zakelijke perikelen zijn dan ook nog de familiedrama’s binnen de Bussink clan en dat levert meer dan genoeg stof op om vele uren van kijkplezier mee te vullen. De acteerprestaties van allen zijn subliem te noemen en er is prachtig drama!
 
Eerste indruk:
Mooie beelden, de perfecte uitlichting, de smaakvolle art directory: hier is sprake van superkwaliteit! Opvallend is de afwezigheid van pc’s , i pad’s, smart phones en ander modern comfort. De afwezigheid van al die apparatuur schept ook een oase van rust en verdieping. Iedere scene is uitstekend uitgewerkt en de dialogen zijn voorbeeldig. In tegenstelling tot de huidige hap-snap manier van filmen is, ondanks de afwezigheid van extra effecten en wilde achtervolgingen iedere minuut met spanning gevuld en je verveelt je geen moment.
 
 
Oud Bankier Splinter Bussink ( Eric van der Donk) kan zijn kindje: de Bussink Bank, geërfd van zijn vader en grootvader maar moeilijk opgeven. Hij bezit nog steeds, ondanks de overname door de Holland Bank, de meerderheid van de aandelen die hij listig heeft verdeeld onder z’n familieleden. Zonder hen vooraf te vragen. En deze actie heeft gevolgen. Pup (Saskia Temmink) , zijn jongste dochter wil er niks van weten. Tegen haar moeder ( Annette Nieuwenhuizen) bekent ze op haar bovenhuis in Amsterdam ,,mam, ik ben gelukkig zo. Ik hoef dat geld niet! En dan is ,onze’ Pup ook nog in het geniep getrouwd met de losbollige zanger Erik van Dijk, die meer in de goot ligt dan bij haar in bed. Als Splinter dit hoort sneert hij ,, dus ze heet nu mevrouw van Dijk! Op de bruiloft in de partytent naar de ouderlijke villa vertelt Erik aan Splinter vol trots dat hij voor de gelegenheid een nieuw pak gekocht heeft. ,,Waarom trek je ’t dan niet aan? Sneert zijn kersverse schoonvader hatelijk.
 
Kiet Bussink ( Mark Rietman) , Splinter’s oudste zoon en oogappel is een trader in hart en nieren die op kousenvoeten achter zijn monitoren zit en de hele dag door aandelen en opties verkoopt. In dat kleine computerhok voelt hij zich thuis en niet als commissaris van de Bussinkbank.
Hij is een gesloten man uit wie je maar weinig wijs wordt. Een zee met diepe gronden. Getrouwd met Elise ( Jacqueline Blom) die persoonlijk tulpen gaat ronddelen op de bank als ,lentegroet’ aan het personeel, zeer tegen de zin van Kiet.
Ole Bussink ( Gijs Scholten van Asschat), Splinter’s tweede zoon en zijn vrouw Cathrien ( een prachtige rol van Carine Crutzen) rouwen al jaren om hun verongelukte zoon die omkwam bij een ongeluk tijdens het skateboarden in een halfpipe. Een maal per jaar is er de pelgrimstocht naar de ongeluksplek met de hele familie inclusief Tobias ( Michielde Monchy), hun nog levende zoon en zijn vriendin. De verwijten over en weer zijn fel. De twee ouders rouwen ieder op hun eigen manier. Om uit deze vicieuze cirkel te breken neemt Ole ontslag bij het Veilinghuis waar hij werkt en gaat voor eigen rekening iconen kopen in Polen. De benodigde koopsom wordt met Kiet’s hulp gefourneerd. De vier miljoen (!) gulden moet wel binnen 2 maanden terugbetaald worden.
Voorwaar ook dit levert een bron van conflicten in de familie en een heleboel negatieve spanning.
 
In het huwelijk van Pup en Erik is ook nog de nodige deining, zoals te verwachten was. Pup smijt haar immer losbollige echtgenoot het huis uit en hij kampeert nachtenlang op de stoep voor haar deur en stopt hele bossen rode rozen door haar brievenbus die zij vervolgens in de afvalemmer kiepert. Een, op z’n zachtst gezegd , stormachtig relatie. Uiteindelijk zal nota bene Erik, die door Ole van de straat geraapt wordt in een dronken bui, nog een grote rol spelen in het weer bijeen brengen van Ole en Cathrien, ondanks hun peilloos verdriet.

Voor Splinter Bussink sr is niet veel meer te doen nu de Bussink Bank in andere handen is overgegaan.
Als een gekooide tijger loopt hij op- en neer op z’n geschoren gazon trouw gevolgd door zijn Labrador Estelle.
Gek wordt hij van het niets doen en nog meer van het gevoel buitenspel gezet te zijn. Hij krijgt hoogoplopende ruzie met Guusje
( zijn vrouw) , een innemende rol van Annet Nieuwenhuizen, die hem het verwijt maakt dat hij er nooit was en ook geen vader voor de kinderen. Deze opmerking treft familieman Splinter diep en hij smijt de hond in de auto en terwijl Guusje hem naroept ,,ga naar je bank!” met gieren banden wegscheurt naar zijn kantoor.
Maar er dreigt nog meer onheil. De villa van Maud, zijn gehate schoonzus, wordt geteisterd door boktorren. Je hoort ze knagen. Maud wil dat Splinter 200 duizend gulden op tafel legt voor een nieuw dak. Als Guusje het hem ’s avonds vertelt is hij in alle staten. ,,Jaren heb ik alles voor haar betaald. En dan dit ook nog!” fulmineert hij . Stiekem maakt hij plannen om de villa te verkopen om de lening van 4 miljoen gulden die Ole aangegaan is, te kunnen terugbetalen. Maar Maud (Annemarie Prins) verzet zich hevig tegen de voorgenomen verkoop van het huis. Een flatje ziet ze niet zitten. Splinter stelt haar een ultimatum voor: slikken of stikken.
Of moven of procederen. Maud kiest voor het laatste. Opnieuw heeft Bussink sr er een probleem bij. Uiteindelijk is het Kiet die de boel weet te sussen en haar overhaalt om een flatje te accepteren. Alleen hij komt er te laat mee. Splinter gaat procederen.
Intussen zijn Pup en Erik weer bij elkaar en ook Ole en zijn vrouw hebben elkaar weer gevonden.
 
Terwijl Guusje als mater familiale een partijtje geeft voor de eigen familie en zichtbaar gelukkig is gaan Kiet . Splinter en zijn boezemvriend Hans (Paul Hoes) onder aanvoering van een coach ( Annette Malherbe) op survival toch op de Veluwe. Aan Splinter is beloofd dat ze gaan dineren in de Blauwe Engel. Dat blijkt niet het soort etablissement te zijn waar de gewezen bankdirecteur aan denkt. Eerder een schraal onderkomen geschikt voor de gelegenheid. Om hun behendigheid te testen is een grote zak in een hoge boom gehesen en het is aan de deelnemers van de survival tocht om die eruit te halen. Sonja, Splinter’s luisterend oor op de Bank, moet in de boom klimmen om de tas te pakken, wat eerst niet lukt. De broekriemen moeten uit en aan elkaar geknoopt worden om erbij te kunnen. Splinter is woedend. Hij ziet geen enkel nut in deze vertoning en de coach krijgt dan ook de volle laag. Uiteindelijk lukt het om de tas te pakken en een ieder kan zijn broek weer aan, behalve Splinter die dapper in zijn boxer blijft rondlopen, fulminerend. Razend vaart hij uit naar Hans en verwijt hem loyaliteit. Hans wordt op zijn beurt kwaad op Splinter die hem mateloos egoïsme verwijt.
Splinter, verongelijkt wil in het donker boos weglopen naar de bewoonde wereld en hij vordert Kiet op om met hem mee te gaan. Kiet blijft en weigert. Toch gaat Kiet hem later zoeken en troont hem mee naar de anderen die nog wat eten voor hem achtergelaten hebben ,, groene boontjes met spekjes” .

Splinter verzucht : ,, ik moet me geloof ik toch maar terugtrekken uit de Raad van Commissarissen”
Hij heeft het duidelijk begrepen!

Oud Geld heeft twee Gouden Kalveren gewonnen voor:
Beste acteur (Gijs Scholten van Aschat)
Beste actrice (Saskia Temmink)

- 6 Academy Awards en 2 Gouden Kalveren en de Zilveren Nipkow schijf

 

Waardering: ***** ( 5 sterren)
 

Cast:

 • Eric van der Donk - Splinter Bussink
 • Annet Nieuwenhuyzen - Guusje Bussink-van Mechelen Liepelt
 • Gijs Scholten van Aschat - Ole Bussink
 • Mark Rietman - Kiet Bussink
 • Saskia Temmink - Pup Bussink
 • Peter Blok - Bram
 • Carine Crutzen - Cathrien Bussink
 • Michel de Monchy - Tobias Bussink
 • Jacqueline Blom - Elise Bussink-Vermeer
 • Marcel Musters - Erik van Dijk
 • Carly Wijs - Sonja Albrechts
 • Annemarie Prins - (Tante) Maud
 • Peter Paul Muller - Sander Voortman
 • Rik Launspach - Robbert Donselaar
 • Peter Oosthoek - Henk van Veen
 • Theo Pont - Evert Meerdink
 • Paul Hoes - W.K.
 • Estelle Wils - Estelle (Pyreneese berghond)
 • Herman Gilis - Jan Bakx
 • Hans Croiset - Charles Ypma
 • Christine de Both - Jolijn Venema
 • Pim Lambeau - Mietje 

 
 
Recensens: Geert Gielissen

Terug naar recensie-overzicht