Recensie: Overspel (Serie 2011)

Een 12 delige psychologische thriller van Nederlandse bodem over een onmogelijke liefde met fatale afloop in de wereld
van misdaad, kunst en zinderende lust. Overspel trok in 2011 wekelijks ruim 1 miljoen (!) kijkers per aflevering.
Van de makers van de bekroonde serie VUURZEE.

Cast: Sylvia Hoeks, Fedja van Huet, Kees Prins, Rifka Lodeizen, Ramsey Nasr, Guido Pollemans, Bert Luppes, Jeffrey Hamilton, Sigrid ten Napel, Trudy de Jong, Renee Fokker e.a. Regie: Frank Ketelaar, Dana Nechushtan, Arno Diereickx

Script: Frank Ketelaar
Producent: VARA

DVD OVERSPEL SEIZOEN 1 - € 14.50
Koop de DVD

Door: Geert Gielissen


Iris Hoegaarde ( Sylvia Hoeks), een beeldschone, uiterst succesvolle fotografe is getrouwd met Pepijn (Ramsey Nasr), officier van Justitie. Ze hebben een zoontje, Menno, op wie ze beiden stapel zijn. Als Iris tijdens een overzichtstentoonstelling van haar fotowerk Willem Steenhouwer (Fedja van Huet), advocaat van de dubieuze vastgoedmagnaat Huub Couwenhove (Kees Prins) leert kennen raakt ze op slag tot over haar oren verliefd op hem en beiden beginnen een affaire. Willem is echter ook getrouwd dus ze ontmoeten elkaar in het geniep zonder ook maar iet van elkaar te weten. Pepijn van Erkel doet namens het Openbaar Ministerie een (juridisch) onderzoek naar Couwenberg. Als duidelijk wordt hoe de kaarten liggen komt Iris klem te zitten tussen haar minnaar Willem en haar man Pepijn. Willem en Pepijn worden niet alleen juridische rivalen maar ook nog veel meer in de liefde.

Mooie foto's

Tijdens een druk bezochte vernissage van haar geëxposeerde werk krijgt fotografe Iris Hoegaarde, gekleed in een felrode jurk het ineens Spaans benauwd en vlucht de zaal uit om buiten een luchtje te scheppen. Op enige afstand staat een heer in kostuum haar op te nemen, komt naar haar toe en stelt zich voor ,, Willem Steenhouwer, advocaat. Mooie foto’s!”I
Iris, een sublieme rol van Sylvia Hoeks, is zeer gecharmeerd van zijn compliment en wat iets meer zij, een vonk is overgesprongen tussen die twee. Een vonk die oplaait als een brandend vuur en beiden zal verzengen. Zie daar het prille begin van een liefdesaffaire tussen een advocaat van kwade zaken en een getalenteerde jonge vrouw uit de Amsterdamse Middle Class.
Van het (prille) liefdeskoppel komen we vervolgens terecht bij de altijd plaatjes draaiende perfide vastgoedmagnaat Huub Couwenberg ( uitstekend gespeeld door Kees Prins) met zijn licht gehandicapte zoon Björn. Een conflict over geld met Huub’s zwager Louis resulteert in een aantal dramatische gebeurtenissen waar uiteindelijk Björn de dupe van wordt. Om hem uit de nor te houden ( want Björn krijgt de schuld van de dood van Louis) wordt Joachim, het hulpje van Couwenberg, ingeschakeld die een alternatief verhaal in zijn hoofd stampt wat hij tegen de inmiddels gealarmeerde politie moet zeggen. Toch moet hij mee naar het bureau maar geeft niet toe aan de druk van het politiekoppel dat hem inrekent om te vertellen wat er werkelijk die avond gebeurd is.
Radeloos zoekt Huub naar een uitweg om Björn uit de cel te halen en schakelt nu ook zijn consigliere Willem Steenhouwer (vakkundig gespeeld door Fedja van Huet) in. Maar hij treft het niet want Willem is op vrijersvoeten met schone Iris en resideert in een hotel in Venlo ( of all places!) met deze fraaie blondine tussen de witte lakens. Aan zijn oor lispelt ze ,, doe je dit wel vaker?’ Wat hij uiteraard ontkent. Maar dan zoemt Iris mobiele telefoon en ze krijgt ,Pep’ aan de lijn die Menno ( hun zoontje) voorleest uit zijn favoriete kinderboek , de Blauwe Krokodil’ . Iris krijgt wroeging. Als de zinnelust geweken is vertrekken de twee overspeligen de volgende dag om zich weer bij het thuisfront te voegen.

Willem wordt bij aankomst direct bij de zaak van Björn betrokken, Couwenberg bijt hem toe : ,, waar sat je nou mann?
Elsie, heeft geen benul van wat zich in ’t geniep afspeelt. Ze adoreert haar man en woont met hem en haar 2 tieners in een mooi huis. De rol van Elsie wordt met verve vertokt door de geroutineerde actrice Rifka Lodeizen als liefhebbende moeder wat niet gezegd kan worden van haar puberzoon Marco (Jeffrey Hamilton) die een meisje van school in een driftbui afrost wat hem de woede van zus Marit (Sigrid ten Napel) oplevert en de wraak van de stevig gebouwde vader van het meisje die aannemer is. Gelukkig weet opa Huub raad en stuurt klusjesman Joachim erop af om deze zaak te regelen.

Overspel

Pepijn ziet tussen de turnfoto’s van hun zoon Menno ineens een foto van een slapende Iris. Een opname in het geniep gemaakt door haar minnaar Willem., Pep’ gaat de zaak na en wordt bevestigd in een vermoeden van overspel. Hij komt er al gauw achter dat Iris vreemd gaat. Op een avond barst de bom in huize van Erkel en Pepijn confronteert Iris met haar vreemdgaan. Ze geeft het schoorvoetend toe. Pepijn stelt haar een ultimatum voor ,, ik ga nu naar buiten een bushokje in elkaar trappen en als ik terugkom dan ben jij weg!! En aan de deuropening fluistert hij smekend ,, blijf alsjeblieft! Toch gaat ze. Gelukkig hoeft onze Iris niet onder een Amsterdamse brug te slapen want ze beschikt over een uiterst luxueuze studio aan het Ij . Daar trekt ze in en al gauw staat Willempie ook weer op de stoep.

Amsterdamse Uien

Hoera! Huub is jarig. Met zijn voorwaardelijk vrijgekomen zoon Björn doet hij mopperend inkopen in de supermarkt ,, vroeger had je lekkere Amsterdamse uien in het zuur en tegenwoordig allemaal van die modern flauwe kul als chips en zo. Bah!” Zijn dochter Elsie breekt zich intussen h et hoofd over wat ze hem moet geven voor zijn verjaardag. Tegen haar Willem zegt ze ,, alle singeltjes uit de jaren 60 heeft ie al” Maar haar echtgenoot heeft de oplossing voorradig ,, wat dacht je van een DVD. Een misdaadserie misschien?
Elsie krijgt een anonieme brief waarin staat dat haar Willem vreemd gaat met een fotografe, Iris Hoegaarde heet ze. Arme Elsie is totaal van slag en barst in tranen uit. Ze confronteert Willem met de brief en wordt zo razend dat ze alles wat los en vast zit naar hem toegooit. Hij maakt zich dan ook schielijk uit de voeten. Björn zal later zeggen ,, wij Couwenhovens zijn allemaal driftig, hè Pap?’ Bewijs geleverd.Gangster

Tussen Iris en Pep is het nu ook oorlog en Willem moet z’n intrek nemen in de studio van Iris die inmiddels weet wat haar lover voor werk doet. Op de man af vraagt ze hem ,, ga je om met gangsters? Is dat waar? Ook Marit twijfelt steeds meer aan de integriteit van opa Huub want tegen haar moeder zegt ze ,, mam, is opa een crimineel?” Een direct antwoord op haar vraag krijgt de kleine blonde fee allerminst ( eerder een ontwijkende snauw) waarna ze zelf op onderzoek uitgaat.
Ook Iris vertrouwt haar minnaar niet meer. Ze schrikt terug van de criminele contacten die hij vertegenwoordigt. De liefdesrelatie is omgeslagen in achterdocht. Toch blijft ie slapen….
Marit doet intensief speurwerk en komt achter de vuile zaakjes van opa Huub en als haar broertje Marco ook nog eens neergestoken in een ziekenhuis ligt te zieltogen is voor haar de maat vol. Ze zoekt woedend haar grootvader op die haar begroet met de woorden ,,ha snoepie van de week!” Ze gooit haar bevindingen keihard voor de voeten van Huub en trekt uit pure woede de kasten om en smijt de verbijsterde vastgoedmagnaat zijn singeltjes om z’n oren. Razend vertrekt ze.
Alle gebeurtenissen culmineren uiteindelijk in een rechtszaak die een uiterst dramatisch verloop krijgt met pistoolschoten en moord in de rechtszaal. Gelukkig loopt het toch nog goed. Hoe? Dat ziet u op de DVD
Het Overspel is ,over’ !

Conclusie:

De serie OVERSPEL kun je dan ook het beste classificeren als een zedendrama met criminele trekjes in polderland waarbij je toch iedere keer door het uiterst vernuftige script van vakman Frank Ketelaar op het verkeerde been wordt gezet. Je verveelt je geen moment en blijft tot het laatste moment geboeid kijken. Dit is een klein meesterwerk en een aanwinst van formaat voor je video collectie. Er komt een vervolg op Overspel te zien in 2013.

De acteurs, bijna allen routiniers, spelen hun rol voortreffelijk. Vooral Kees Prins als ,Couwenberg’ is zeer overtuigend. Koele blonde schoonheid Sylvia Hoeks ( de Storm, Thirza, Bende van Oss) past perfect in haar rol. Ze is het gewoon. Ook Ramsey Nasr ( Pep) zet een mooie karakterrol neer en dat geldt zeker voor Bert Luppes als Joachim. Trudy de Jong speelt ,Beppie’ voortreffelijk en ook Rifka Lodeizen ( Kan door huid heen) is goed op dreef. Wie op mij vooral veel indruk heeft gemaakt is de piepjonge actrice Sigrid ten Napel die als aanstormend talent ( ze zit nu op de Toneelschool) op indrukwekkende wijze haar ,vrouwtje’ staat als Marit tussen deze gelauwerde en geroutineerde Nederlandse acteurs. We zullen nog veel van haar horen en zien in de toekomst.
Natuurlijk speelt ook Guido Pollemans als Björn en voortreffelijke rol die hij consequent tot aan het eind volhoudt. En Fedja van Huet als Willem Steenhouwer speelt de rol van zijn leven! Wat een klasse!


Kortom OVERSPEL is een absolute topper!

Waardering: 3 Sterren.

 

Deze recensie is afkomsting van Filmorama

Terug naar overzicht