Recensie: Stockholm (One Night Stand VII)


Voor verlossing van zijn schuldgevoel gaat hij naar hij naar Stockholm

Regie:
Eche Janga

Scenario:
Sammy Reynaert

Acteurs:
Ton Jas, Kempi, Lili Kooyman, Layla Mino en Bart Klever

Touringcarchauffeur Ben heeft een ongeluk veroorzaak met zijn bus waarbij 5 passagiers om het leven gekomen zijn. Sindsdien gaat de zwijgzame man gebukt onder een groot schuldgevoel. Op zoek naar verlossing van zijn demonen gaat hij naar Stockholm

,Dood door schuld’ luidt het oordeel van de rechtbank over touringcarchauffeur Ben( Ton Kas) die in Spanje een ongeval veroorzaakt waarbij vijf passagiers om het leven komen. Brommen hoeft ie niet maar papiertjes prikken in het park wel. Tweehonderdveertig uur lang in weer en wind. Af en toe schuilen voor de kletterende regen onder een viaduct. ,Onze’ Ben gaat gebukt onder een groot schuldgevoel en doet dit af met het grote zwijgen. Zelfs een onverwachte vriendschap met een jonge draaideur crimineel beurt hem niet op, noch het lekkere eten van zijn buitenlandse vriendin die hem lieflijk ,mi amor’ noemt. Er wordt veel gelopen in deze film maar gesproken nauwelijks. Slaapverwekkend stil.
 
De jongen neemt hem mee uit vissen en voor het eerst zien we een glimlach op zijn gezicht en hij lijkt zijn trauma te vergeten bij zijn eerste vangst van een grote vis. Er komt ook wat meer actie. Als hij eindelijk zijn straftijd volgemaakt en zijn oranje hesje ingeleverd heeft valt hij terug in zijn depressieve gedrag en loopt doelloos rond. ,Mag ik jouw autosleutels? Vraagt hij z’n Spaans sprekende vriendin op een avond. ,A donde vas?’ vraagt ze. ,Naar Stockholm’ antwoordt hij en vertrekt direkt. Dan wordt de film ineens een alleraardigste roadmovie waarbij hij van alles beleeft.

Maar waarom hij nou naar Stockholm gaat kun je slechts gissen. Daar ontmoet hij een oude vriend waarvan onduidelijk is wat voor rol deze in het leven van Ben gespeeld heeft. En die woont ook nog buiten en niet in de stad….
 
Mij is het in ieder geval niet duidelijk geworden. U misschien?
 
Waardering:

Uitzenddatum: Vrijdag 25 januari 2013

- Filmpagina Stockholm

Recensent: Geert Gielissen