Recensie: TERUG (One Night Stand VII)

Regie:
Jenneke Boejink

Scenario:
Thibaud Delpeut

Acteurs:
Roeland Fernhout, Ricky Koole, Reinout Bussemaker, Pierre Bokma, John Buijsman e.a.

Oorlogsfotograaf Vincent’s laatste klus in Congo zit erop. Jarenlang heeft hij in alle crisisgebieden van de wereld gewerkt en die ervaringen eisen nu hun tol Zijn gevoel van ontheemding, aangewakkerd door chronische slapeloosheid wordt steeds sterker. Het doet hem allemaal niets meer: Zijn vriendin waar hij zo graag bij wil zijn, zijn maatje van vroeger, zijn familie… En wanneer het pijnlijk duidelijk wordt hoe groot die kloof is, verdwijnt hij.
 
Terug’ geschreven door Thibaud Delpeut en geregisseerd door Jenneke Boejink wordt vertolkt door een uitgelezen sterrencast van louter cracks in de Nederlandse filmwereld. De hoofdrol van Marco gespeeld door Roeland Fernhout is indrukwekkend. Gesteund door zijn ,vriendin’ Anna Jacobs ( Ricky Koole) en Reinout Bussemaker als zijn agent zet dit drietal, voor het merendeel uit de hand- en met bestaand licht gefilmd, een heel indrukwekkend drama neer. De film begint geheel eigentijds met een Skype gesprek tussen Anna en Mark waarin hij zijn missie naar een oorlogsgebied in de Congo bagatelliseert met de woorden ,, twee weken, niks bijzonders, gewoon een baan, weet je!” De waarheid is anders… Bij zijn terugkeer is ze er niet om hem op te halen en als hij thuiskomt is er een feest aan de gang in zijn woning. In de wc zakt hij in elkaar en wordt gevonden door Anna en zijn agent…! Ze leggen hem op bed maar slapen kan hij niet.
 
Marco is doodongelukkig en probeert overal antwoorden op zijn vragen te vinden. Maar zelfs zijn ernstig zieke maatje kan hem geen goede reden geven waarom we foto’s maken van moord en doodslag in verre landen. Zijn agent laat hem foto’s maken van een wapenhandelaar ( overtuigend gespeeld door top acteur Pierre Bokma) die hij tijdens een ,coporate lunch’ ( de zaak betaalt..) met openlijke minachtig bejegent en er dan vandoor gaat. Door een feestje ter gelegenheid van de het uitkomen van haar eerste boek ,Bergstemmen’ komt hij er al fotograferend achter dat zijn agent een verhouding heeft met Anna. Een confrontatie kan niet uitblijven en de kloof wordt nu onoverbrugbaar.

Terug’ is een fascinerende film geworden over de heftige gevoelens van mensen die in crisisgebied hun werk moeten doen. Het is bijna een reportage geworden die nergens fake aandoet maar rauwe sentimenten blootlegt. De cast van louter topacteurs laat zien hoe ze dit menselijke drama overtuigend neer kunnen zetten. In een woord grote klasse!!
 
Waardering:
 

- Filmpagina Terug

Recensent: Geert Gielissen