Recensie: Urfeld (One Night Stand VII)


Krieg ist Scheisse!

Regie:
Maurice Trouwborst

Scenario:
Lotte Tabbers

Acteurs:
Finn Poncine, John Leddy, Jaap van Maarleveld e.a

Bram brengt zijn norse vader en een vriend naar het Duitse dorpje Urfeld, niet wetende dat dit tripje eigenlijk een executiemissie is…

Het begint als een gezellige roadmovie. Een bus met bejaarden en een reisleidster onderweg naar Urfeld voor een korte stop en dan door naar de bezienswaardigheden van de eindbestemming. Even de benen strekken en in het dorpje rondneuzen. Tegelijkertijd haalt ,babyboomer’ Bram (Finn Poncine) zijn bejaarde vader op voor een trip naar hetzelfde dorp Urfeld. Onderweg, na ‘m gesmeerd te zijn uit een verpleeghuis, stapt nog een vriend in voor een missie waarover zijn nurkse vader niets wil loslaten. Een oud geworden John Leddy maakt in deze One Night Stand film zijn rentree en laat zien het acteer vak nog uitstekend te beheersen als de vol van kritiek horkerige Pa van Bram. Leddy werd ooit bekend in de serie ,Zeg ‘ns AA’ als de goeiige echtgenoot Koos van huishoudster Mien Dobbelsteen.
 
Terwijl het drietal op weg naar Urfeld gaat wordt Bram te pas en te onpas ook nog mobiel gebeld door zijn heftig puberende zoon. ,,Een schop onder zijn kont moet ie hebben’ gromt Pa als hij de gesprekken meebeluistert. Bram gaat daar tegen in en de sfeer wordt er niet beter op. Een keerpunt komt als Siem, de derde passagier, moet plassen en ’t niet meer op kan houden en met een kletsnatte broek uit de Peugeot stapt. De vader van Bram helpt hem met verschonen in het toiletgebouw van een tankstation en in die tussentijd kijkt Bram even in de koffer die zijn vader in de achterbak gemikt heeft. Er ligt een stengun in….

Als hij zijn vader confronteert met deze vondst verblikt of verbloost hij niet en bitst ,, rij nou maar door en bemoei je er niet mee! Eenmaal in Urfeld aangekomen is het tijd voor de finale van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog, decennia lang geleden maar nooit vergeten of vergeven. Voordat de betrokkenen naar de eeuwige jachtvelden afreizen moet de rekening vereffend worden…

Er wordt bovenmatig goed geacteerd in deze boeiende film die geen moment inzakt en waar je gefascineerd naar blijft kijken hoe dit moet aflopen. En dat einde is dramatisch en potsierlijk (in het licht van een zaklantaarn en met behulp van een inklapbare veldspade) tegelijk. Alle acteurs zijn op leeftijd maar dat is aan hun prachtige spel niet af te zien. Wat een finesse en wat een spelervaring hebben zij nog. Niet één doet voor de ander onder. Grote klasse! Deze film is de moeite van het zien meer dan waard en dat is vooral te danken aan het uitstekende script van Lotte Tabbers en de professionele regie van Maurice Trouwborst!
 
 
Waardering:

Uitzending: Vrijdag 28 december om 23.15 uur op Ned. 2

Recensent: Geert Gielissen

- Filmpagina Urfeld

- Overzicht recensies